Recepty

Mačka z česnekových výhonků

  • 25 dkg česnekových výhonků nakrájených na kousky
  • lžíce másla
  • lžíce hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • 1/4 litru plnotučného mléka (pokud podáváte s hovězím)
  • 1/2 litru mléka (pokud podáváte s vejcem + kostka zeleninového bujónu bez glutamátu) 1/4 litru silného vývaru (pokud podáváte s hovězím)
  • kelímek smetany
  • lžička jablečného octu
  • lžička cukru, sůl, pepř

V hrnci rozpustíme máslo a trošku na něm opečeme nadrobno nasekané stroužky česneku, přidáme mouku a uděláme jíšku. Přilijeme mléko, vývar, prošleháme metličkou, přidáme česnekové výhonky a 10 minut povaříme. Po 10 minutách přidáme smetanu, ocet, cukr a dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s vařenými bramborami (nejlépe novými) a vařeným vejcem nebo plátkem vařeného hovězího stejně jako u koprovky